شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا
پیشگیری از گرمازدگی در مراسم پیاده روی اربعین حسینی (ع)؛ توصیههای ضروری تغذیه ای
مراسم پیادهروی اربعین یکی از بزرگترین مراسم های مذهبی دنیاست که هر ساله میلیونها عاشق اهلبیت(ع) را به سوی کربلا میکشاند، اما با توجه به گرمای هوا در این ایام، بسیاری از زائران با خطر گرمازدگی روبرو هستند، بنابراین آگاهی از راهکارهای پیشگیری از گرمازدگی میتواند این سفر معنوی را سالمتر و دلنشینتر کند.
نکات تغذیه ای در پیشگیری از گرما زدگی
در فصل گرما، سالمندان نیاز دارند که مصرف آب را به شکل زمانبندی شده و علیرغم نداشتن تشنگی استفاده کنند و اطرافیان از آنها مراقبت کنند همچنین کودکان به جهت اینکه درصد بیشتری از وزن بدن آنها را آب تشکیل می دهد، نباید در هوای گرم و یا در جریان باد گرم و خشک قرار گیرند، بنابراین والدین حتما باید مراقب کودکان باشند، مرتب به کودکان آب بدهند و نیاز به مصرف آب در کودکان را به ایجاد حس تشنگی بسنده نکنند.
نوشیدن مایعات کمی خنک با کاهش درجه حرارت بدن، به پیشگیری از گرمازدگی کمک می کند، از یاد نبریم که آب، و یا آب معدنی، بهترین نوشیدنی است و همچنین دوغ رقیق شده کم نمک و یا شیر هم جایگزین های مناسبی هستند.
توجه داشته باشید که مصرف انواع نوشیدنی های شیرین می توانند با کمک به دفع آب بدن، مشکلات ناشی از گرمازدگی را افزایش دهند.
مصرف غذاهای ساده (مثل آب دوغ خیار) دارای آب بالاتر و هضم ساده، در هوای گرم کمک کننده هستند.
از میوه های ویژه فصل گرم مانند هلو، هندوانه، طالبی و ...که بسیاری از ویژگی های مناسب تغذیه ای را دارا هستند، با هدف پیشگیری از گرمازدگی، به مقدار بیشتری استفاده شود، مصرف میوه ها و بویژه سبزی ها می تواند به تامین آب بدن کمک شایانی کند.
لازم است مایعات فراوان بنوشید برای نوشیدن صبر نکنید تا تشنه شوید، از نوشیدن نوشیدنی های بسیار شیرین و بسیار سرد دوری کنید، یک نوشیدنی حاوی مقدار اندکی نمک با کمی لیمو ترش همراه خاکشیر یا تخم شربتی می تواند جایگزین نمک و مواد معدنی باشد که با تعریق از دست می دهید.( اگر دیابت، فشار خون بالا یا سایر بیماری های مزمن را دارید، بهتر است از نمک استفاده نکنید و کمی آبلیمو و خاکشیر یا تخم شربتی در داخل آب ریخته و میل کنید )
از نوشیدن غذاها و مایعات حاوی کافئین از قبیل قهوه، شکالت های کاکائویی، نوشابه و چای پررنگ خودداری کنید.
بهتر است مصرف پروتئین های حیوانی را در این ایام محدود کنید و به جای آن بیشتر از حبوبات و منابع پروتئینی گیاهی استفاده کنید.
توصیه های تغذیه ای در بیماران دیابتی در پیاده روی اربعین حسینی( ع)
از مصرف وعده های غذایی و میان وعده در سفر غافل نشوید.
میان وعده هایی انتخاب کنید که نیاز به نگهداری در یخچال نداشته باشند مثل میوه، آجیل بدون نمک یا یک لقمه نان و پنیر.
خوراکیهای لازم برای درمان افت قند را همیشه همراه خود داشته باشید ( قند ، آبنبات ، شکر ، عسل)
در سفر برای مسواک زدن بجای آب لوله کشی حتماً از بطری های آب آشامیدنی استفاده کنید.
از خرید غذاهای خیابانی پرهیز کنید.
از سبزیجات پخته شده، میوههای که قابل پوست گیری هستند، لبنیات پاستوریزه شده کم چرب و غذاهای سالم که از رستورانهای تمیز و بهداشتی تهیه شده است، استفاده کنید.
به مصرف آب توجه کنید و حتماً از آب نوشیدنی سالم و بهداشتی استفاده کنید .
تا حد امکان به جای غذاهای سرخ شده از غذاهای آب پز، بخارپز و کبابی و یا کم سرخ با شعله کم استفاده کنید.
در سفر قندخون خود را قبل از هر وعده غذا و 2 ساعت بعد از آن و در صورت لزوم به دفعات بیشتر چک کنید تا بهتر بتوانید قند خود را به بهترین حالت کنترل کنید.
توصیه های تغذیه ای در بیماران قلبی عروقی در مراسم پیاده روی اربعین حسینی( ع):
در طول راه، به عنوان تنقلات، مقداری آجیل مثل نخودچی کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو، بادام، پسته و فندق کم نمک به همراه داشته باشند.
رعایت مصرف چربی و نمک دو عامل اصلی و مهمی است که بیماران قلبی باید حین سفر آن را رعایت کنند.
بیماران قلبی باید غذاهایی با حداقل چربی ترانس و اشباع را انتخاب و از غذاهای سرخ شده، گوشت های پر چرب، کیک ها و کلوچه ها که چربی بالا دارند دوری کنند .
برای بیماران قلبی مصرف شیر، پنیر و ماست بدون چربی یا کم چرب پاستوریزه با چربی کمتر از 1/5 درصد توصیه می شود.
سس ها و طعم دهنده های سالاد فاقد چربی یا با چربی کم انتخاب کنید .
به طور کلی به منظور کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، فشار خون و چربی خون، در طبخ غذا باید از روغن مایع استفاده شود و تا حد امکان غذاها به جای ســرخ شده، به صورت آب پز، بخارپز و کبابی و یا کم سرخ با شعله کم تهیه شوند. مصرف روغن جامد و نیمه جامد احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد.
در مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه، اعتدال را رعایت کنند، نوشیدنی های کافئین دار می تواند از دست دادن آب بدن را افزایش دهد.
مصرف میزان کافی از میوه و سبزیجات می تواند مایعات مورد نیاز بدن را تامین کند.
پتاسیم یکی از املاح معدنی مهم برای بدن است که فعالیت بسیاری از کانالهای یونی به وجود آن وابسته است، کمبود پتاسیم در بدن می تواند زمینه ساز حملات قلبی باشد.
رژیم غذائی حاوی میوه مانند؛ موز، آلو، زردآلو، طالبی، کیوی، پرتقال، گریپ فروت و سبزیجات مانند؛ اسفناج، جعفری، لوبیا سبز، سبوس گندم، هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی و سیب زمینی و شیر و ماست برای تامین پتاسیم و سلامت قلب توصیه می شود .
بیماران قلبی باید مصرف غذاهای شور مانند آجیل شور، انواع فرآورده های غالت حجیم شده مانند چیپس و ... را محدود کنند.
«لیلا یاری» کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان شهرستان بیضا
نظر دهید